Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šį troškinį atradau tik praeitų metų gruodį. Žinojau, kad lenkai jį gamina žiemos metu gana dideliais kiekais. Vėliau padeda kažkur šaltai ir kai jo užsinori, dideliu šaukštu prisikrauna kiek tam kartui reikia, o likutį vėl palieka iki kito karto“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė. 

„Šį troškinį atradau tik praeitų metų gruodį. Žinojau, kad lenkai jį gamina žiemos metu gana dideliais kiekais. Vėliau padeda kažkur šaltai ir kai jo užsinori, dideliu šaukštu prisikrauna kiek tam kartui reikia, o likutį vėl palieka iki kito karto“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė. 

REKLAMA

Tai kaimiškas sotus troškinys. Kai kas jį įvardija kaip medžiotojų troškinį. Tačiau tai nesudaro didelės reikšmės, kaip sakoma, kaip pavadinsi – taip nepagadinsi. Keista tik, kad mes būdami kaimynai su lenkais, kažkada ir viena, nors ir dvinarė valstybė buvome, bet patiekalų lenkiškų mūsų virtuvėje nelabai daug surasi.

Na, bet nesigilinam į tuos keistus per amžius susiklosčiusius santykius su mūsų kaimynais, geriau jau pasigaminkime tą iš tiesų nuostabų ir mums labai priimtiną troškinį. 

REKLAMA
REKLAMA

Parašysiu kiekius, bet tikrai galite nežiūrėti per daug, kiek ko dėti reikia. Galite gaminti pagal save. Ką jau ką, bet lietuvio, kaip troškinti kopūstus mokinti nereikia.

REKLAMA

Beje, šis troškinys, kaip ir visi kopūstų valgiai, valgomi kitą dieną. Jie turi subręsti, kad skonis taptų tobulu. Dar geriau būtų, kad Bigos‘ą gamintumėte iš likusių nesuvalgytų jau troškintų kopūstų likučio. Bent aš taip darau. Troškinu daugiau raugintų kopūstų, kad ir Bigos‘ui paruošti liktų.

Jums reikės:

  • 500 gr raugintų kopūstų, 
  • 500 gr šviežių kopūstų, 
  • 50 gr lašinukų arba lydyto sviesto kepimui, 
  • 40 gr džiovintų baravykų, 
  • 50 gr džiovintų slyvų (džiovintos ir parūkytos būtų idealiu), 
  • 400- 500 gr įvairios mėsos (kiaulienos karka, šoninė, jautiena, veršiena, aviena, antiena ar bet kokia žvėriena). Kuo daugiau įvairios mėsos, tuo sodresnio skonio bus troškinys. Mėsa gali būti ir jau kepta ar virta (tuomet jos reikės mažiau). 
  • 150 gr rūkytų dešrelių, 
  • 1 svogūno, 
  • 100 gr rūkytos šoninės, 
  • 250 gr sultinio arba vandens, 
  • 2–3 v. š. pomidorų padažo (nebūtinai), 
  • 2–3 lauro lapai, 
  • po 5 kvepiančius ir juoduosius pipirų grūdelius, 
  • šiek tiek aitriosios paprikos arba saldžiosios paprikos, 
  • 4 kadagio uogos (nebūtinai), 
  • 2–3 gvazdikėlių, 
  • ½ a. š. mairūno,
  • druskos, 
  • ½ taurės raudono vyno (nebūtinai).

REKLAMA
REKLAMA

Lenkiško raugintų kopūstų troškinio receptas

Jei gaminti šį troškinį pagal taisykles, tai reikėtų pirmiausia ištroškinti raugintus kopūstus. O kitą dieną jau pradėti ruošti patį Bigos‘ą. Todėl aš jau pačioje pradžioje užsiminiau, kad Bigos‘ą reikia daryti, kai lieka troškintų raugintų kopūstų. 

Bet galite gaminti ir dabar visą Bigos‘ą iš karto. Tačiau iš vakaro reikėtų nepamiršti užmerkti džiovintus grybus (šalto vandens pilkite, kad vos apsemtų grybus). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į verdantį vandenį sudėkite raugintus kopūstus ir juos troškinkite apie 40 min. Kopūstai turi būti vos apsemti.

Jei naudosite troškiniui jau virtą ar keptą mėsą, šį punktą praleiskite. Kol kopūstai troškinasi, keptuvėje apkepkite nedideliais gabaliukais supjaustytą mėsą. Kai ji apskrus iš visų pusių, sudėkite ją į troškinimo indą ir užpylę karštu sultiniu ar vandeniuį troškinkite apie 40 min. 

REKLAMA

Per tą laiką, kol troškinasi mėsa, supjaustykite šviežią kopūstą 0.5 cm. pločio juostelėmis. Juostelių ilgis apie 4–5 cm. 

Praėjus 40 m. nuo mėsos troškinimo pradžios į ją suberkite šviežius kopūstus ir supilkite džiovintus grybus kartu su vandeniu, kuriame jie mirko. Suberkite visus prieskonius ir troškinkite dar 30 min. Šiame etape sudėkite virtą mėsą (jei troškiniui naudosite būtent tokią) ir džiovintas slyvas. 

REKLAMA

Keptuvėje pakepkite smulkiai supjaustytą šoninę ir kai ji šiek tiek apskrus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kepkite kartas nuo karto pamaišydami, kol svogūnai pradės vos geltonuoti. 

Tuomet į keptuvę sudėkite ir griežinėliais supjaustytas dešreles. Jas apkepę viską suverskite į kopūstų mėsos troškinį.

Į troškinį taip pat sudėkite ir ištroškintus raugintus kopūstus. Viską išmaišykite ir padėkite, kad troškinys atvėstų. 

Šį troškinį reikėtų valgyti sekančią dieną su virtomis bulvėmis ar juoda duona. 

Raudonas vynas pilasi tą dieną, kai jau valgysite troškinį. Prieš pašildant supilate vyną ir troškinį užvirinate ir paverdate su vynu dar kokias 5 min. Būkite atidūs ir pažiūrėkite, kad troškinys jums neprisviltų.

Rugsėjo 7 d. Serija 1
Birželio 1 d. 8 sezonas. Serija 39
Gegužės 25 d. 8 sezonas. Serija 38
Gegužės 18 d. 8 sezonas. Serija 37
Gegužės 11 d. 8 sezonas. Serija 36
Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų